2015年11月21日土曜日

Shishamo smelt / ししゃも


日本語は英語の後に続きます。
Shishamo smelt is a small fish. We can take shishamo smelt only on the coast of Hokkaido in the world in the late autumn. I often eat shishamo smelt in my childhood. Especially I like to eat grilled shishamo smelt for breakfast. I was very satisfied if I could eat grilled shishamo smelt with rice for breakfast. Since shishamo smelt is not big fish, I always eat whole them including their bones which have much calcium.
When I smell a grilled shishamo smelt just after I get up early morning in the late autumn, I feel a tiny happiness.


朝は子どもの頃からずっとパン食だった。そのため、社会人になり寮生活を始めて朝食が御飯食になると少し戸惑った。朝からしっかりと食べることに体が慣れていなかったのだ。しかし、ある朝、焼き魚が朝食に出て、白いご飯と一緒に焼き魚を口に入れた時に突然、世界が変わった。御飯がどんどん進む。朝食にいただく焼き魚がこれほどお米と相性が良いとは知らなかった。いや、子どもの頃にも、旅館での朝食や林間学校などの朝食で焼き魚を経験したことはあった。しかし、その時は特別印象に残るようなことはなかった。焼き魚は大人の味かもしれない。そんなことを考えながら、焼き魚の良さを初めて感じた朝は過ぎていった。それ以来、朝食に焼き魚と白ごはんいうメニューは私の中では特別の取り合わせになった。中でも、焼き魚にししゃもが出されれば最高の逸品である。柔らかい朝陽を窓越しに受けるししゃもの輝きは格別である。

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