2015年11月23日月曜日

Turnip / かぶ


日本語は英語の後に続きます。
Now is the best season for taking turnip. Turnip is one of the world wide foods. The popular dish of turnip is turnip dressed with powdered fish and thick starchy sauce in Japan. When we eat turnip dressed with powdered fish and thick starchy sauce in the winter, we can get warm. There is a strange thing to peel a turnip. We usually peel a turnip sideways. But we peel it lengthwise for Japanese cuisine. I do not know why there is difference between Japanese cuisine and others. So it is funny for me to eat turnip imagining the reason of it.


寒さが進むこの季節はかぶをいただくのには甘味が増し、美味しい季節である。料理によっては葉も皮もいただくことができる。かぶは「すずな」として春の七草の一つでもあり、これから一月にかけて食卓に上がる機会が増えるだろう。そんなかぶに、不思議なことが一つある。皮の剥き方である。通常、かぶの皮はりんご等果物と同じように横方向に剥いていく。しかし、日本料理でかぶを使う時は、縦方向に皮を剥いていく。神事と何かしら関係があるのか、煮込む時に形が崩れにくいのか、飾り付けの時の見栄えのためなのか、想像はどんどん膨らむが、本当の理由は分からない。しかし、真の意味を知らなくても、皮を剥くたびに、また調理されたかぶをいただく時に、理由を色々と想像しているとかぶの甘さも口のなかでより一層広がるような気がする。これも私にとってはかぶの一つの楽しみ方でもある。

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