2015年10月11日日曜日

Citrus grilled mackerel


英語の後に日本語が続きます。

We often eat mackerel in autumn. I would like to introduce Citrus grilled mackerel. First you mix soy sauce, sweet sake, sake and citron in the bowl. Seconlyd you cut mackerel into rectangle and make several cuts on the mackerel. Thirdly you put mackerel into the bowl and dip them in soy sauce, sweet sake, sake and citron more than twenty minutes. Finally you grilled mackerel dipped with the above.
Both citron and mackerel make Japanese people feel autumn.


鯖の柚香焼き

柚香焼きは幽庵焼きとも言われる。江戸時代の茶人、堅田幽庵が考案した。魚の切り身を醤油、みりん、酒に漬け込んで焼くのが幽庵焼きだ。漬け地に柚子を絞れば、柚香焼きとなる。堅田幽庵の本名は北村祐庵。堅田というのは、北村家が近江の堅田の豪農だったところからきているそうだ。近江と言えば琵琶湖。茶人である幽庵は琵琶湖の中でも特に香りの良い水を茶の湯に使ったと言われる。幽庵焼きも琵琶湖が由来である。琵琶湖と言えば鮒が有名だ。その鮒を料理するのに鮒の生臭さを取り除くのに考え出したのが幽庵焼きだ。
鮒と言えば、押しずしの原点でもある。鯉の華やかさに比べて地味な鮒だが、その地味さ、素朴さの中から鮒が持つ潜在的な美しさ、香りを引き出す努力が調理法の多彩さを生み出したのだろう。柚子の花言葉のひとつに「恋のため息」がある。柚香焼きを口にすれば、まさに鮒にも恋をしてしまいそうな今年の秋である。

0 件のコメント:

コメントを投稿