2015年12月6日日曜日

Salted salmon / 塩鮭


日本語は英語の後に続きます。
In this season, salmon travels upstream. Young salmon go to Bering Sea and Gulf of Alaska from river in Japan. Salmon grow up there in several years. Then grown salmon come back to river in Japan to spawn.
Japanese people like salted salmon. We eat them as a broiled salmon and sometimes we eat them as rice ball in which salmon flake is included. We do not think any special thing when we eat salmon because salmon is very popular for Japanese people. But I would like to imagine a great trip made by salmon. What a big scale it is to travel from Japanese river to Bering Sea and Gulf of Alaska!

朝食にいただく塩鮭は頭を一気に冴えさせる。昼食にいただく鮭おにぎりは午後の活力を準備させる。そして、一日の締めにいただく鮭茶漬けは一日の疲れお癒してくれる。鮭はどのような状況の人にも優しく接してくれる。万能な食材である。
私はこれまでの鮭料理で一番印象に残っているのは、運動会の時に持って行った弁当に詰められていた鮭弁当である。塩鮭ではない。ほぐされた鮭が白ごはんの上一面に散らばされていたのだ。なぜか、その鮭弁をいただくと力が湧いてくるように感じた。実際、午後の競技も緊張感を持って臨めた。

だからという訳ではないが、今でも、お昼におにぎりを買う時は、中に鮭が入っているタイプではなく、ほぐされた鮭が万遍なく散らされたタイプのおにぎりを無意識に選んでいる。これが私の鮭との付き合い方だ。

0 件のコメント:

コメントを投稿